Frans van Dreumel uit Donkerbroek is al ruim dertig jaar vrijwilliger voor het welzijn van veteranen uit Nederlands Indiƫ, Korea en Nieuw Guinea. Hij zet zich met hart en ziel voor hen in. Waarom en hoe doet hij dat?
Frans (1953) is begonnen bij de luchtmacht, Vliegbasis Leeuwarden, waar hij verantwoordelijk was voor de veiligheid van de vlieguitrustingen. „De mooiste tijd van mijn leven!” Daarna stapt hij over naar het gevangeniswezen, eerst als beveiliger en na enkele jaren later als bewaarder in verschillende inrichtingen.
Zijn vader was oud Indiëganger en ook zijn zoon is militair. Het bewaken van de vrede zit dus in de familie. Frans heeft op basis van dagboeken van Fokke Polman, Indië-veteraan van 1-1 R.I en Korea-veteraan, twee boeken geschreven: ‘Bataljon 1-1 R.I.’ en ‘We liepen naast de vijand’, beide boeken uitgegeven door Elikser BV in Leeuwarden.
VOMI
Inmiddels is Frans met pensioen en heeft hij het drukker dan ooit. Vanaf 1994 is hij lid van de VOMI (Vereniging Oud Militairen Indië), afdeling Drenthe/Groningen. Eerst als penningmeester en later als secretaris en voorzitter ondersteunt Frans deze vereniging.
In 2023 is het aantal leden gedaald van enkele honderd naar zeven leden. De ouderdom eist zijn tol en de leden besluiten te stoppen met de vereniging.
Maar Frans stopt niet! Bij de VOMI begeleidde hij veteranen die het moeilijk hadden. En dat doet Frans nog steeds, hierbij ondersteund door zijn vrouw. „We laten deze mensen niet in de steek.”
Stichting Indië Monument Friesland
Daarnaast is Frans bestuurslid van de Stichting Indië Monument Friesland. Elke laatste woensdag van augustus vindt er in het Rengerspark in Leeuwarden de provinciale herdenking plaats. Hier worden alle gesneuvelde Friese militairen in Nederlands Indië herdacht (periode 1945-1962). Veteranen, kinderen en kleinkinderen zijn hierbij aanwezig samen met provinciale, gemeentelijke en militaire gezagsdragers. Het geheel wordt omlijst door het Friese Senioren Orkest.
Samen sterk
Samen met een 93-jarige Nieuw-Guinea veteraan is Frans bezig een Verenigd Natie Monument op te richten voor de acht Friese militairen die gesneuveld zijn tijdens hun vredesmissies. Burgemeesters, gemeenten en provincies worden benaderd om zich samen sterk te maken voor dit monument.
Waardering
Als bestuurslid van de Drentse Veteranendag is Frans al ruim tien jaar verantwoordelijk voor de standhouders op deze dag. De dag vindt plaats op de tweede zaterdag in april in de Bonte Wever in Assen. De twaalf burgemeesters van Drenthe zijn aanwezig bij de kranslegging en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso Kapel’ laat de hele dag van zich horen. De koning stuurt ieder jaar zijn wens. Frans is blij met deze steunbetuigingen.
Veteranendag Ooststellingwerf
Ook in Ooststellingwerf komt er, na 25 jaar, weer een veteranendag. Uiteraard is Frans betrokken bij de organisatie hiervan. Hij krijgt hierbij ondersteuning van twee veteranen en van dorpencoördinator Marten Tel. De veteranen hebben al bericht ontvangen. De datum wordt nog bekendgemaakt.
Voldoening
Frans zet zich in voor veteranen vanuit zijn eigen militaire achtergrond. De veteranen van nu worden begeleid na hun terugkeer in Nederland. Helaas was dat destijds niet het geval. De veteranen van toen moesten het zelf uitzoeken: stress, onverwerkte ervaringen en wennen aan het burgerleven. Voor deze mensen maakt Frans zich hard, vanuit zijn hart. Dit geeft hem veel voldoening en hij houdt er mooie vriendschappen aan over.
Voor meer informatie over de veteranendag in Ooststellingwerf:
f.j.vandreumel@outlook.nl of telefoon: 06 - 4343126
m.tel@ooststellingwerf.nl (Marten Tel Dorpencoördinator)
Frans is ook bereikbaar voor andere vragen.
Bijschrift foto: Frans in zijn tuin: zoals de visarend de vissen tegen reigers beschermt, zo goed zorgt Frans voor de veteranen.