Hart voor het Haerenkwartier


Als iemand zich een ‘doener’ mag noemen, dan is het Anco Tak uit Oosterwolde wel. Als bewoner van het Haerenkwartier was hij nauw betrokken bij de vernieuwing van deze wijk. Nu dit project is afgerond, blijft hij actief als voorzitter van de wijkcommissie. „Ik ben trots op mijn buurt en daar zet ik mij dan ook graag voor in.”

Sinds 2009 woont hij in het Haerenkwartier. In 2017 raakte hij actief betrokken bij de wijk. Er vond toen een eerste bijeenkomst plaats naar aanleiding van het opknappen van de buurt. „Er zouden in eerste instantie 45 woningen gesloopt worden en dat zorgde voor veel rumoer. Ik heb mij toen aangemeld voor de klankbordgroep. Kom je aan de wijk waar ik met veel plezier woon, dan wil ik mij daar graag mee bemoeien.”


Van het gas af
Door zich aan te sluiten bij de klankbordgroep bleef Anco niet alleen goed op de hoogte van het verloop van het project, via deze weg kon de buurt ook de eigen wensen goed naar voren brengen. „Als je dan toch met het opknappen van een wijk begint, waarom dan niet iedereen gelijk van het gas af? Dat idee hebben wij als klankbordgroep ingebracht.”
Zowel de gemeente als de woningbouwvereniging stonden hier positief tegenover. Het had wel grote gevolgen. Uiteindelijk bleek het voordeliger om de gehele wijk nieuw te bouwen in plaats van een deel van de woningen. „Natuurlijk komt daar veel emotie bij kijken. Sommigen wonen hier al hun hele leven.”


In gesprek
Anco kreeg als lid van de klankbordgroep dan ook veelvuldig vragen en kritiek op zich afgevuurd. „Belangrijkste is dan om in gesprek te blijven met elkaar. Afspraken van Actium uitleggen, bewoners helpen waar nodig.”
Samen met een opbouwwerker maakte Anco tijdens de uitvoering van het project elke maandag een rondje door de wijk. „Zo wisten we precies wat er speelde en konden we de ondersteuning geven die nodig was.” Ook was er tijdens het traject veelvuldig contact met dorpencoördinator Oscar Weehuizen. „Bijvoorbeeld als het ging over zaken als aansluiting op het riool”, legt Anco uit.


Ketelhuis
Inmiddels is het project afgerond. In totaal zijn er 170 nieuwe woningen gebouwd. Niet alleen is de gehele wijk vernieuwd, er is ook een moestuin aangelegd. ‘t Ketelhuis doet dienst als buurtkamer. Nog steeds maakt Anco samen met de opbouwwerker rondes door de wijk, alleen minder vaak. De opbouwwerker is ook geregeld aanwezig bij de koffieochtend op maandagmorgen in ‘t Ketelhuis.


Mooiste wijk
Ondanks dat Anco de afgelopen jaren ontzettend veel uren in de wijk heeft gestoken, heeft hij geen moment spijt van zijn betrokkenheid gehad. „We hebben er de mooiste wijk van Oosterwolde voor teruggekregen!”
Om dit zo te houden, werkt hij samen met de wijkcommissie aan het opzetten van onder andere activiteiten voor de jeugd in de wijk. Ook is er een wijkkrant in de maak. „Met elkaar de wijk mooi houden, daar richten we ons nu op.”
Meer weten? Neem contact op met opbouwwerker Grytsje Kramer, dorpencoördinator Oscar Weehuizen of Anco Tak

 

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?