Denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden


Maaike van Dusseldorp werkt als vrijwilliger bij de dagopvang van woonzorgcentrum Rikkingahof in Oosterwolde. Maaike heeft een beperking, maar zij is niet haar beperking. Maaike is een stralende vrouw die sterk in het leven staat en graag wil delen hoe zij dit doet.

Vanaf haar tweede jaar woont Maaike in Oosterwolde. Ze groeit op tot een vrolijke, enthousiaste meid met een brede belangstelling voor alles wat het leven in petto heeft.

Eerst volgt zij de opleiding dierenverzorging. Ze rondt hem netjes af en beseft dan dat het toch niet helemaal is wat ze wil. Niet getreurd, er zijn meer mogelijkheden, zeker voor iemand die zo creatief is als Maaike. Ze start met de opleiding Grafische Vormgeving. En dan komt er een kink in de kabel van haar onbezorgde leven. Maaike wordt ziek en hoort dat ze SLE heeft.

SLE is een ziekte die schade aan weefsels en organen veroorzaakt. Pijn en vermoeidheid wisselen elkaar af. Goede en slechte periodes komen en gaan. Het is lastig om de opleiding af te ronden. „Dankzij de steun van mijn goede studiebegeleider is het me toch gelukt!”
Nu aan het werk. Solliciteren. Proeftijd. Te zwaar. Weer solliciteren. Weer te zwaar.
Zo gaat het door tot Maaike haar grens bereikt en naar eigen zeggen in een dip terechtkomt. De tegenslagen zijn te groot.


Zonder dal geen berg

De dip zorgt ervoor dat ze in Lyndensteyn in Beetsterzwaag terecht komt om te revalideren. Na zes weken is Maaike halverwege de berg. „Ik heb daar zo veel geleerd.” Een echte baan gaat het niet worden, maar daar heeft ze vrede mee. „Maar ik wil me toch zinvol voelen en iets terugdoen voor de maatschappij.”

Deze moedige houding leidt tot het napluizen van de krant: ja, in Rikkingahof wordt een vrijwilliger gezocht die tekenles wil geven. Daar begint Maaike met veel plezier aan. En laat Rikkingahof nou ook een plek zijn waar ze haar situatie begrijpen en liefdevol accepteren!

Maaike voelt zich daar thuis en als de tekenlessen stoppen bij gebrek aan deelnemers, wordt ze gevraagd om vrijwilliger te worden bij de dagopvang. Deze wordt bezocht door mensen binnen en buiten Rikkingahof, die daar een indicatie voor hebben. „Een plek waar het altijd gezellig is.”

Een mooie dag

Inmiddels werkt Maaike al vijftien jaar als vrijwilliger bij Rikkingahof. „Mijn 12,5-jarig jubileum werd gevierd met gebak en cadeaus.”
Spelletjes doen met de bezoekers van het dagcentrum, wandelen, lekker ondeugend ijs eten op een warme dag, samen naar het winkelcentrum, een uitstapje op de duofiets; het zijn allemaal activiteiten die Maaike onderneemt en dat naast alle creatieve dingen die ze samen met de mensen doet. „Ik mag anderen graag een plezier doen, dan heb ik zelf ook plezier." 

Niet alleen de mensen in Rikkingahof bezorgt Maaike een mooie dag. Ze is ook nog mantelzorger voor een echtpaar op haar vrije dag en ondersteunt haar ouders wanneer dat nodig is. Haar tip: „Werken als vrijwilliger is een aanrader. Kijk verder dan je beperking, er is zo veel mogelijk.”

Ook vrijwilligerswerk doen? De Scala Vrijwilligerscentrale is de plek waarop alle vrijwilligersvacatures van Ooststellingwerf worden bijgehouden.

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?