Een duizendpoot in Oosterwolde


Dat leeftijd niets te maken heeft met levensvreugde en energie, bewijst Helmich Wiegersma. Al tijdens zijn werkzame leven zette hij zich in als vrijwilliger en na zijn pensionering deed hij daar een flinke schep bovenop. „Ik vind het belangrijk om iets voor de samenleving te doen.” En dat 'iets' is bij Helmich heel veel.

Helmich werd 71 jaar geleden geboren in Oldeberkoop en woont nu met veel plezier al 39 jaar in Oosterwolde. Hij beheert zijn eigen huishouden, inclusief een grote moestuin en een kas met geurende tomaten en komkommers. Het wieden van de voortuin is een klus voor wanneer de regen op vakantie is. Poes ligt te zonnen in de struiken en alles ademt tevredenheid. „Ik probeer een vriendelijk en actief mens te zijn”, zegt Helmich en zo te zien lukt hem dat heel goed. 

Steentjes bijdragen
Helmich is betrokken bij de samenleving, dichtbij en ver weg en wil daar zijn eigen steentjes aan bijdragen. Dat begint met deelname aan Amnesty International, nu ook alweer zo'n veertig jaar geleden, als penningmeester en verzorger van de brieven die geschreven worden aan mensen in nood. 

Veiligheid in het verkeer
Op een 112-dag, een open dag van overheidshulpdiensten, wordt Helmich gevraagd om vrijwilliger bij VVN te worden. Graag! „Hier ligt mijn hart het meest.” Verkeersexamen, fietscontrole, voorlichting en braderieën, wat doet Helmich niet? Om aan de jeugd duidelijk te maken wat telefoneren op de fiets met je aandacht doet, laat hij een paar jongens en meisjes voor de klas komen. Ze moeten een lastige som uitrekenen. Halverwege gooit hij een bal naar hen toe. Hoe alert zijn ze als hun aandacht ergens anders op gericht is dan op hun omgeving?

Hertenkamp
Het is geen lange, maar wel een mooie wandeling naar het hertenkamp achter Helmichs huis. Met een ploeg van vijf vrijwilligers worden de herten liefdevol verzorgd. „Twee weken verzorg ik de dieren, in de ochtend en aan het eind van de dag. Dat houdt me in beweging en is gezond. Daarna neemt een andere vrijwilliger het over en dus zijn we allemaal vijf keer per jaar aan de beurt. En als het nodig is, vervangen we elkaar zonder gedoe. We zijn een goed team!”

Opruimen hoort erbij
Als vrijwilliger bij de Bewonerscommissie Zuid is Helmich onder andere verantwoordelijk voor het opruimen van zwerfafval in twee straten. Ook deze activiteit heeft te maken met zijn gevoel voor verantwoordelijkheid tegenover de samenleving. Het loopt als een rode draad door zijn leven. 

Iedereen kan iets
Naast dit alles laadt Helmich zich op met muziek, Blues en Rock, in Hoogeveen, Drachten en De Miente in Oosterwolde. Maar duizendpoot Helmich heeft ook een zorg. „Hoe moet het met de zorg in de toekomst? Er zijn te weinig mensen om ouderen te verzorgen. Iedereen kan iets. Laten we met elkaar, voor elkaar zorgen, daar krijgen we veel voor terug.”

Wil je net als Helmich graag vrijwilligerswerk doen? Neem dan eens een kijkje op de website www.scala-vrijwilligerscentrale.nl.

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?