Vrijwilligerswerk: niet omdat het moet, maar omdat het kan


Tjeerd Oenema leeft zijn overtuiging: „Vanuit mijn geloof wil ik graag iets betekenen voor anderen." Hij doet veel vrijwilligerswerk en niet alleen voor kerken. Deze dienstbare instelling ervaart hij niet als een plicht, hij doet alles vanuit zijn hart en die houding loopt als een rode draad door zijn leven. „Ik ben een mensenmens en vind contact erg belangrijk, er zijn te veel mensen eenzaam.”

Tjeerd is geboren in Elsloo en vindt op 7-jarige leeftijd contact al belangrijk. „In de vakanties wilde ik logeren bij familie om hen beter te leren kennen.” Ook komt hij al vroeg in aanraking met de kerk. „Mijn inwonende oom was klokkenluider van de kerk in Elsloo en nam me vaak mee.”
Alhoewel hij op latere leeftijd gedoopt is bij de Baptistenkerk, gaat hij ook naar andere kerken. „Bij geloof moet je over de kerkmuren heen kijken.” Na als militair-radiotelegrafist in Suriname te hebben gewerkt, komt hij in Heerenveen terecht als medewerker bij de NMB, nu ING bank.
Dan gaat het mis. Tjeerd wordt ziek en werkloos. Zijn geloof leidt hem door deze moeilijke periode heen en hij ontmoet zijn huidige vrouw. Ook heeft hij veel houvast aan zijn vrijwilligerswerk als conciërge op een basisschool en zijn werk als avondvoorzitter voor familiebijeenkomsten bij de stichting die hem ondersteunt. „Alles heeft me gemaakt tot de man die ik nu ben.”

Geschiedenis
Nu woont Tjeerd alweer enige jaren in Oosterwolde. Het voormalig winkelpand Dannika is omgetoverd tot een levensloopbestendige woning. Tjeerd werkt als vrijwilliger bij het Historisch Archief Elsloo/Tronde als archivaris en voorlichter. Hij weet erg veel van de geschiedenis van de kerk in Elsloo, Boijl en Makkinga en is secretaris van Stichting Het Karkehuus. De stichting zorgt voor het onderhoud aan kerk, begraafplaats en klokkenstoel.
Ook is hij als diaken lid van de kerkeraad van Makkinga-Elsloo.
Op eigen initiatief maakt Tjeerd een overzicht van alle predikanten die bij de streekgemeente Frieslands End hebben gewerkt vanaf 1597 tot heden. Tot 1998 behoorden daar ook Oldeberkoop en Nijeberkoop bij. Wanneer het klaar is, schenkt hij het aan de kerk.

Trouw
Het vrijwilligerswerk dat Tjeerd destijds in Hengelo deed voor OLV kerk, doet hij nu nog steeds. Eenmaal in de zes weken toert hij naar Hengelo en verzorgt daar het parochieblad en archief. Alsof dit alles nog niet genoeg is, wordt een deel van de Brinkstraat elke maandag door Tjeerd van zwerfvuil ontdaan door. „Ik vind dat de straat, zeker een winkelstraat, netjes moet zijn. En ik heb dan mooie contacten. Mensen vinden het fijn dat ik het doe en ik voel me voldaan.” Dit geldt ook voor het onkruid op het terrein van de Nederlands Gereformeerde Kerk: schoongehouden door Tjeerd, niet omdat het moet maar omdat hij het wil en kan.

Toekomst
Tjeerd neemt ook deel aan de wijkgesprekken die als thema hebben: 'Wat is er nodig zodat mensen tot op hoge leeftijd in de wijk kunnen blijven wonen?' Er is weinig waar hij niet in geïnteresseerd is. O ja, toch wel wat: tv en mobiel heeft hij niet, liever echt contact. Ook in de toekomst.
Wil je net als Tjeerd graag vrijwilligerswerk doen? Neem dan eens een kijkje op de website www.scala-vrijwilligerscentrale.nl.


Bijschrift foto: Tjeerd voor het afscheidskunstwerk van de basisschool waar hij als vrijwilliger werkte.

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?