Langedijke is met 325 inwoners één van de kleinste dorpen van Ooststellingwerf. Ilse Hendriksen, lid van de Activiteitencommissie, vertelt wat dit dorp zo bruisend maakt.
Toen Ilse met haar gezin vijftien jaar geleden rond november in Langedijke kwam wonen, werd ze al snel door Plaatselijk Belang benaderd. Met een hartelijk welkom en een vraag: of ze ook lid wilde worden van de Activiteitencommissie? „Ja”, zei Ilse, „volgend jaar." Ze bedoelde volgend schooljaar, met het oog op haar baan als docent op de Hogeschool Van Hall Larenstein. Maar in januari was ze al volwaardig lid en dat is ze sindsdien gebleven. „Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan de leefbaarheid van het dorp."
Voor jong en oud
De commissie bestaat uit twee onderdelen, een voor de jeugd en een voor de volwassenen. Ilse zit bij de laatste groep. „Van september tot en met juni organiseren we één activiteit per maand. We hebben een vast programma en ruimte voor nieuwe onderdelen."
Het vaste programma bestaat uit o.a. een bingo, kerstmarkt, fietstocht, high tea, spooktocht, filmavond en de beroemde Greppeltocht.
De nieuwe activiteiten komen vaak voort uit eigen dorp: mensen die iets willen delen met hun buurtgenoten, zoals een workshop wol vilten of zelf likeur maken. „We proberen zo veel mogelijk doelgroepen te bereiken. Voor elk wat wils."
Keuze genoeg
Naast deze activiteiten heeft Langedijke nog veel meer te bieden. Niemand hoeft zich te vervelen in dit dorp. Toneelgroep, ijsclub, jeu de boules, zangclub, kaartclub, uit eten in eigen dorp, wij vrouwen, dorpscafé, feestcommissie en natuurlijk jeugdvereniging De Klimop. Daardoor zijn er naast de activiteiten van de activiteitencommissie ook het jaarlijkse Paasfeest en om de drie jaar een dorpsfeest. Te veel om allemaal op te noemen. Het draait allemaal om één ding: sociale verbinding. „Alles is mooi”, zegt Ilse, „maar het straatontbijt ter ere van het 150-jarig bestaan van Ooststellingwerf springt er voor mij echt uit."
Tips
Hoe houd je een dorp leefbaar? Hoe zorg je dat er genoeg dorpsgenoten zijn om te helpen bij de activiteiten? Ilse weet het wel. „Benader de mensen persoonlijk in plaats van een algemene oproep. Zorg dat het ook voor de vrijwilligers gezellig is. Geef niet direct op als er maar twee mensen verschijnen op je activiteit. Spreek fondsen aan en investeer in eigen middelen."
De toekomst
Voor de toekomst van Langedijke wenst Ilse dat er wat meer faciliteiten komen. Vooral voor de ouderen en de pubers. Twee groepen die zo hun eigen behoeftes hebben. Voor de ouderen zou een maandelijkse koffieochtend in het dorpshuis mooi zijn. En voor de pubers wellicht een jaarlijkse workshop bij Kunst & Coo. Verder hoopt Ilse dat er voldoende mensen zijn die energie blijven steken in de leefbaarheid van het dorp. Want Langedijke is klein, maar fijn en dat willen ze graag zo houden.
Meer informatie:
www.langedijke.nl/Plaatselijk-Belang
www.scala-welzijn.nl