De Ronde Tafel 129: mannen met een missie


'Vriendschap, maatschappelijk belang en persoonlijke groei zijn de uitgangspunten van de deelnemers aan de Ronde Tafel.' Teunis Looij vertelt hierover in zijn prachtig geordende werkplaats in Haulerwijk.

Wie kent hem niet, de Ronde Tafel van koning Arthur, waar hij met zijn ridders overlegde over belangrijke vraagstukken? Dat was lang geleden, maar ook nu nog bestaat de Ronde Tafel. Een wereldwijde groep van mannen tussen de 18 en 40 jaar, die zich inzet voor maatschappelijk belang. In Nederland zijn er 196 tafels met een totaal van 3014 leden. Ronde Tafel 129 (RT129) is de groep waar Teunis lid van is, samen met nog 14 andere mannen. „Je wordt gevraagd voor de Ronde Tafel", vertelt Teunis. Daarbij wordt gekeken naar een goede verdeling in beroepsgroepen. „Bij ons zitten onder anderen een dierenarts, een productiemanager, iemand van een grote bouworganisatie, transportbedrijf en ikzelf als badkamerinstallateur."

Altijd in beweging

De Tafelaars zijn altijd in beweging, voor de wereld, de mede-Tafelaars en zichzelf. Dat is ook de reden waar de leeftijdsgrens van 40 jaar op gebaseerd is, geen verstarring maar verjonging en vernieuwing. En waarom het voorzitterschap elk jaar wisselt. „Het feit dat we allemaal in dezelfde levensfase zitten, verbindt", zegt Teunis. „We zijn een grote internationale familie." Dat geldt ook voor de Tafelettes, de partners van de Tafelaars. Sandra, de vrouw van Teunis: „We komen geregeld bijeen en ondersteunen de mannen bij het uitvoeren van hun missie. Het is enorm gezellig en breidt je wereld uit."

Maatschappelijk belang

De Tafelaars zetten zich in voor het maatschappelijk belang, lokaal, landelijk en internationaal door geld te verdienen met evenementen of door de eigen handen uit de mouwen te steken. In 2023 was er de eerste Table Tour Rally, waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. Ieder jaar wordt er een kerstdiner georganiseerd voor alleenstaande ouderen, in samenwerking met het Stellingwerf College. „Dit vind ik persoonlijk een van de mooiste activiteiten", vertelt Teunis. „Ook hebben we geholpen bij het tot stand komen van de Playground bij Zeuvenakkers, de zorginstelling in Appelscha." Door de verkoop van kerstpakketten konden er beleeftafels gekocht worden voor de zorginstellingen Sinnehiem en Rikkingahof. Iets waar de ouderen heel blij van werden! „Op dit moment zijn we bezig met het ondersteunen van de Stichting De Kleine Boerderij in Oosterwolde.'

Internationaal belang

Op internationaal niveau worden de contacten onderhouden door elk jaar in de eerste week van september een bijeenkomst te houden. Dit gebeurt elke keer in een ander land en zo kwam RT129 in contact met de RT129 in India. Van daaruit ontstond het project om bij te dragen aan een klaslokaal in India. Zo groot is de wereld van een Tafelaar dus!

Persoonlijke groei door vriendschap

„Ik groei door de contacten met anderen. Als ZZP-er leer ik samen te werken en af en toe pas op de plaats te maken in plaats van meteen hup, de schouders eronder." Het is lastig om aan een niet-Tafelaar uit te leggen wat het betekent om een Tafelaar te zijn. Teun: „Het is vriendschap op het eerste gezicht."

Meer informatie over deze groep doeners is te vinden op https://rt129.nl of bekijk deze video: https://youtu.be/yfDs8p6Cja8

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?