„Vrijwilligerswerk is een verrijking van je leven"


Bij de marine werd Sietse Luchtenveld 'de Waterboer' genoemd vanwege zijn kennis en vaardigheden in de koeltechniek. Jaren later is hij nog steeds 'de waterboer', maar dan bij Haulewelle, het zwembad van Haulerwijk.

Wanneer deze inwoner van Haulerwijk op 1 maart 2005 stopt met de betaalde arbeid, stapt hij onmiddellijk over op onbetaald werk als vrijwilliger bij het zwembad van Haulerwijk. Hier kunnen ze zijn kennis van techniek heel goed gebruiken.

Achterstallig onderhoud wordt duurzaam aangepakt: zonnepanelen, nieuwe douches, warmtepompen, noem maar op, het zwembad krijgt een complete 'make-over'. Natuurlijk doet Sietse dit niet alleen. Hij wordt geholpen door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. „Ik kan geen nee zeggen”, zegt Sietse. „En samen iets voor elkaar krijgen geeft me veel voldoening.” In Haulerwijk is het niet ‘Even Apeldoorn bellen’, maar ‘Even Sietse bellen’.

Niet kletsen, maar poetsen

Zijn vrouw Kitty weet er alles van. „Toen Sietse nog werkte, gingen we twee keer per jaar op vakantie. Nu hij vrijwilliger is, maar één keer”, zegt ze lachend. Ze weet dat haar man een doener is die niet stil kan zitten. Zijn lijfspreuk is dan ook: niet kletsen, maar poetsen.

Dat vrouwe Kitty ook van aanpakken weet, blijkt uit hoe zij haar man ondersteunt bij alles wat hij doet. Samen zijn ze 25 jaar lang tweede koster geweest bij de Oerdracht, de gereformeerde kerk in Haulerwijk. De kippen en konijnen in de tuin van Sietse en Kitty getuigen van hun liefde voor dieren. Tja, en als je dan Sietse heet, zit je jarenlang in het bestuur van 't Knyntsje, de kleindiervereniging en bij de landelijke vereniging van Duitse hoenderrassen. 

Lintje

Elk jaar wordt het zwembadseizoen afgesloten met een barbecue voor medewerkers en vrijwilligers. Zo ook zaterdag 31 augustus 2024. Wanneer Sietse en Kitty aankomen, zien ze drie tafels met daarop een bordje: gereserveerd. „Vreemd”, zegt Sietse, „waar is dat nou voor nodig?” Ze gaan achteraan zitten en een tijdje later komt de burgemeester binnen. Ook dat wordt als vreemd ervaren. En dan, tijdens het praatje van de burgemeester, hoort hij zijn naam: of Sietse Luchtenveld maar even naar voren wil komen?! De munt valt en het lintje wordt gespeld. Een hele eer en zo enorm verdiend!

Tip

Tot slot hebben Sietse en Kitty nog een tip voor iedereen die dit leest: „Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening en is een verrijking van je leven. Je blijft er jong bij.”

Wil jij ook graag vrijwilligerswerk doen? Scala Vrijwilligerscentrale is de plek waarop alle vrijwilligersvacatures van Ooststellingwerf worden bijgehouden. Kijk ook even op de pagina ‘Doe jij oook mee?’

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?