Wietze ten Hoor is niet zomaar een imker. Al veertig jaar lang houdt hij zich intensief bezig met bijen. Met veel enthousiasme vertelt hij over zijn levenshobby. Hij woont in Langedijke en zijn bijen wonen in de bijenstallen van het Imkerhuus in Oosterwolde.
„Het zit in de genen", zegt Wietze. „Mijn Pake en Beppe hadden een boerderij en daar gonsde het van de bijen. Ik ben ermee opgegroeid." In 1984 krijgt Wietze zijn eerste eigen bijenvolk van een bevriende collega. 'Carnica-bijen', dat is een lief en zachtaardig bijenvolk. Want je wilt geen stekelig, humeurig volk waar iedereen last van heeft. Korte tijd later wordt hij lid van De Imkersvereniging Ooststellingwerf, een subafdeling van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV).
Ondersteuning van (gemeente-)fondsen
Gaat het slecht met de bijen, dan gaat het slecht met de natuur. Het is dus van groot belang dat we de natuur zo inrichten dat het goed blijft gaan met de bijen. Vroeger waren de imkers vooral gericht op de honing, nu ligt de nadruk meer op het behoud van gezonde bijenvolken.
Door het project 'Wortels en Vleugels' van Kunst & Coo ontvangt de bijenvereniging een vergoeding om de jeugd voor te lichten over het belang van bijen. „Vanuit Het Fonds Ooststellingwerf kon ook de nieuwe aanbouw betaald worden," zegt Wietze met een grote glimlach. „We kunnen nu cursussen geven in het Imkerhuus."
Enthousiast
Het is moeilijk om niet enthousiast te worden van iemand die zo gedreven vertelt over bijen als Wietze. Dat geldt ook voor de jeugd en al gauw zijn de cursussen allemaal volgeboekt. Dat betekent verdere aanpassingen in het gebouw van het Imkerhuus. Betere toiletten en een betere keuken zijn nodig. Plus materialen voor de cursus, zoals bijenwoningen en onderkomens. Ook hier wordt subsidie voor aangevraagd, ditmaal onder andere bij het VSBfonds (een goede-doelenorganisatie die culturele en maatschappelijke initiatieven ondersteunt). „Want wie slaagt voor de cursus krijgt onder bepaalde voorwaarden een bijenstal met Carnica-volkje!"
Belang van vernieuwing
In een wereld van bestrijdingsmiddelen en sterk veranderende weersomstandigheden is het zaak om de bijen te blijven beschermen. Wietze: „Daarom is het zo nodig om de jeugd voor te lichten en enthousiast te maken voor het belang van insecten. En is het nodig om mee te gaan met vernieuwing. Betere bijenstallen en natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Kinderen nemen veel meer op dan we denken!"
Tot slot deelt Wietze graag nog een tip. „Houd de media in de gaten, zodat je weet wanneer de open dagen van de Imkerij er zijn. Kom dan langs en laat je verrassen door de spannende wereld van de bijen!"
Meer informatie:
Imkerhuus (Oosterbrink 1b, Oosterwolde)
https://www.bijenhouders.nl/members/oosterwolde/
https://www.ditisooststellingwerf.nl/de-ondersteuners/dorpencoordinatoren