Het is een combinatie van verantwoordelijkheidsgevoel, plichtsbesef én een grote betrokkenheid van waaruit Eric van Beek (78) zijn stenen bijdraagt aan het mooie dorp Ravenswoud. Met zichtbaar plezier vertelt hij over zijn vrijwilligerswerk, van toen en nu.
Eric werkte 44 jaar lang bij een groot transportbedrijf (logistiek en kwaliteit/veiligheidsmanagement) en woonde ruim 36 jaar met zijn gezin in Vierpolders. Het noorden blijkt echter niet onbekend voor hen, want ze gaan regelmatig op vakantie in Friesland. „Al tijdens onze verloving zeiden we tegen elkaar: ‘Als de kans zich voordoet, gaan we naar het noorden’.” En laat dat nou gebeuren! Eric wordt door zijn werkgever gedetacheerd naar Assen en de jacht op huizen begint. Zijn vrouw vindt een kavel met bouwplan in Ravenswoud. Samen maken ze het plan duurzaam levensloopbestendig en vanaf 2009 wonen ze er naar volle tevredenheid.
Daar heb je weer zo'n westerling
„Tijdens mijn werkzame leven bemoeide ik me niet veel met het dorp. Ik wilde voorkomen dat mensen dachten: daar heb je weer zo'n westerling die het beter weet.” Op 1 januari 2011 gaat Eric met de VUT en dat is de ommekeer.
Het begint allemaal met een herhaalde oproep in de dorpskrant De Wyken: 'Wie helpt ons de krant in elkaar te zetten?' Aangezien Eric daar eerder ervaring mee heeft opgedaan, is het redactiewerk de eerste stap op het vrijwilligerspad. En dat doet hij nu nog steeds! Wanneer Eric in oktober 2011 de pensioenleeftijd bereikt, wordt hij benaderd door Plaatselijk Belang. Ze zoeken een secretaris en denken: 'dat is wel iets voor Eric!' Een kleine tien jaar is dit Erics tweede klus als vrijwilliger. „Veel werk, maar ontzettend leuk, hierdoor kreeg ik veel contacten, in en buiten het dorp.”
Fotograaf, buschauffeur, ‘RAAF’ en een ‘Excelletje'
We zijn er nog niet. Vanaf zijn elfde levensjaar is fotograferen een hobby van Eric. Dus is het niet vreemd dat hij als fotograaf aan de slag gaat bij Rikkingahof, voor de interne kabelkrant. „In die tijd (2013) werd er nog veel voor de bewoners georganiseerd, 1 à 2 activiteiten per week. Corona heeft daar verandering in gebracht en nu kom ik er nog maar een paar keer per jaar.” Ook komen er twee foto's - formaat van zo'n 6 bij 3 meter! - van Eric te hangen in het te verbouwen dorpshuis.
Een andere vrijwilligersbaan die in de loop der jaren verandert, is de buurtbus. Zeven jaar lang rijdt Eric eenmaal per week op de buurtbus. Tot deze stopt wegens gebrek aan reizigers, want nu hebben de meeste mensen zelf een auto.
Dan is er nog het project ‘RAAF’ (de dorpen Ravenswoud, Appelscha, Appelscha-Boven en Fochteloo). Eric zat in de werkgroep die de Historische Wandel- en Fietsroutes in en rond deze dorpen tot stand heeft gebracht. Er staan in totaal dik tachtig informatiepanelen bij historische panden en andere objecten. Tussen alle bedrijven door maakt Eric vanaf 2013 een 'Excelletje' voor de gemeente: „Ieder jaar maak ik een Excel-overzicht van de bevolkingsopbouw in Ooststellingwerf. Die komt dan op de gemeentewebsite.”
„De dingen moeten gebeuren en iemand moet het doen", Eric maakt zijn uitspraak meer dan waar. Zijn energie en kennis komen goed van pas in het dorp en de bescheiden westerling wordt enorm gewaardeerd!
Ook wat betekenen voor een ander, jouw dorp op wijk? Kijk op www.scala-vrijwilligerscentrale.nl/ voor een uitgebreid vacatureoverzicht.