Derde prijs Vrijwilligersawards 2024 voor Preventieve Huisbezoeken


Gerard Habes (85) uit Oosterwolde vertelt met veel plezier over zijn vrijwilligerswerk bij de Preventieve Huisbezoeken. Hoe het is ontstaan, waar ze tegenaan lopen, wat het werk zo mooi maakt en wat er allemaal bij komt kijken. We zijn net op tijd om zijn ervaringen op te tekenen, want zegt Gerard: „Eind dit jaar houd ik ermee op. Het is mooi geweest na zeventien jaar!” Een kroon op zijn werk, en dat van vele anderen, is de verdiende derde prijs vanuit de Vrijwilligersaward 2024!

„In 2006 onderzochten vijf gemeentes hoe het met de ouderen in hun gemeente gaat. Ooststellingwerf vond een eenmalig onderzoek niet voldoende en ging er jaarlijks mee door. Het werd geregeld door het Stiploket”, vertelt Gerard. In 2007 komen Gerard en zijn vrouw in Oosterwolde wonen en diezelfde zomer leest Gerard in de krant dat de gemeente op zoek is naar mensen die aan de huisbezoeken willen meewerken. „Ik ben opgevoed met de overtuiging ‘je bent er voor elkaar om elkaar te helpen, nietwaar’, dus ik dacht dat lijkt me wel wat.”
Vanuit het Stiploket krijgen de vrijwilligers adressen van ouderen die ze kunnen bezoeken. Het doel van de preventieve huisbezoeken is om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Tijdens het huisbezoek wordt samen gekeken naar wat daarvoor nodig is. Zijn er maatregelen gewenst, zoals bijvoorbeeld hulp in de huishouding of een traplift, dan pakt het gebiedsteam dat op. 

Van vrijwilliger naar coördinator
Vier jaar later wordt Gerard benaderd door de wethouder, of hij misschien het stokje wil overnemen van het Stiploket? Dat wil Gerard wel en vanaf dat moment regelt hij in samenwerking met de afdeling Samenleving alle zaken rondom de huisbezoeken. Zelf blijft hij ook actief in het bezoeken van mensen.
Hij legt uit wat het coördineren inhoudt. „We hebben tien maal per jaar een overleg. Dan worden de lijsten met nieuw te bezoeken mensen uitgedeeld en krijg ik de ingevulde vragenlijsten, die we tijdens het bezoek gebruiken, terug. Er is ook altijd iemand van het Gebiedsteam aanwezig. Ik bekijk welke leeftijdscategorie we gaan bezoeken en een week voor de vergadering maak ik de brieven klaar voor verzending. Deze brieven worden namens de gemeente verstuurd en kondigen ons bezoek aan. Natuurlijk staat het iedereen vrij om daar wel of niet gebruik van te maken.” Daarnaast begeleidt Gerard de nieuwe vrijwilligers in hoe ze het gesprek moeten voeren.

Zorg
De preventieve huisbezoeken vallen of staan met vrijwilligers en daar zit de zorg van Gerard. Er zijn er namelijk niet genoeg. Op dit moment zijn er zeven vrijwilligers voor tweehonderd mensen! „Dat gaan we dit jaar dus niet halen”, verzucht Gerard. „Er zijn vooral vrijwilligers nodig voor Appelscha en andere dorpen buiten Oosterwolde. De meeste vrijwilligers komen via Scala en daar zijn we heel blij mee, maar het is bij lange na niet voldoende.”
Gerard benadrukt het belang van de huisbezoeken. „Mensen kunnen langer thuis blijven wonen en voor jezelf is het ook mooi werk, want er ontstaan vaak hele interessante gesprekken.” Natuurlijk wordt de eigen regie van de mensen hierbij niet uit het oog verloren. Wat iemand zelf kan, wordt gestimuleerd, maar soms heeft iemand een zetje nodig om het ook daadwerkelijk te doen. Gerard heeft geen zetje nodig, want hij heeft nog genoeg te doen!
Als vrijwilliger Preventieve Huisbezoeken aan de slag? Neem dan contact op met de Vrijwilligerscentrale van Scala. Mail: vrijwilligerscentrale@scala-welzijn.nl of tel: 06-15370667.

Terug naar overzicht

Zet een doener in het zonnetje

Ken jij een doener die ook zeker een plekje op dit platform verdient? Of wil je graag jouw eigen verhaal delen. Laat het ons weten.

Zet jij je talent ook graag in?